HEM Antecknat Till salu Hingst Kontakt
 Storsudrets Islandshästar
                                                                                                           

2017

Nu är hingstlicensen löst. Hvatur finns  med i hingstkatalogen på Hestur/SIF avel

 

 

2016

 

Hela sommaren försvann snabbt. Hvatur har haft lite sällskap i sommar också.

Två fina fölungar har fötts denna sommar.

Här hemma fick Silkisif en hingst den 25/4 och han blir stor och fin. Han är såld.

 

 

2015

 

Tjoho!!!

Nu är hingstlicensen löst för sommaren 2015!

Läs mer om villkoren och kostnader under fliken

hingst/betäckning.

 

 

 

2014

 

I år går Hvatur hemma i Vamlingbo på betäckning hela sommaren.

Hvatur är en gentleman och mycket vänlig mot de ston och eventuella fölungar som kommer hit.

Välkommen med ditt sto!

Just nu har han tre fina damer i hagen och verkar trivas väldigt bra med den lilla stotflocken.

 

Förra sommaren var Hvatur på fastlandet och resultatet är fyra underbara fölungar - av fyra möjliga! 

Vi har själv inga föl födda här hemma i år. Det är tråkigt att inte ha några fölungar att titta på men däremot kan vi njuta av fjolårsfölen - vackra Fluga och Aska, som har växt till sig riktigt bra under vintern. Skvetta, två år och helsyster med Fluga ser också vädigt fin ut.

 


 

 

 

 

 

2013

 

 

3 januari 2013

Ett nytt år och dags att planera inför sommaren! Hvatur kommer att vara hos Eva-Karin Dahlberg i Småland en period i sommar. Det är troligt att det ger fler stoägare möjlighet att använda honom om han finns närmare. Gotland är ju trots allt lite svårare att ta sig till!

Eva-Karin har redan en avkomma efter Hvatur som hon är väldigt nöljd med och vill gärna ha fler! Jag är också mycket nöjd med de föl som föds här hemma. Hans avkommor har ett trevligt lynne och är lätta att rida in. Tillsammans med mina ston ger han hästar som har lätt för tölten. Det är mycket roligt att veta att hans avkommor blir så bra och uppskattade.

 

2013 har börjat bra med att jag sålt årsfölet Lýsingur! Hans mamma är fantastiska Birta som lämnat så många fina föl som ganska lätt har hittat nya ägare. Det roliga är att hon lämnar så många olika roliga färgkombinationer.

En bra häst har ingen färg sägs det och färgen är inte det viktigaste, men det kan ju vara pricken över i !

 

Birta är dräktig igen, liksom Kola och Hera, så om allt går bra får vi tre föl denna sommar. Men det är långt tills dess. Nu är det vinter - även om snön försvann strax efter jul.

GOTT NYTT ÅR 2013!

 

17 november

Alla hästar är nu hemkörda från betet. Fortfarande är det mat kvar i den stora hagen som de gått i, men det är skönt att de är hemma nu. Man vet aldrig när kylan slår till. 

Hvatur och Venus har varit med på kurs för Jóhann Fridgeirsson och Hvatur har verkligen visat sig från sin bästa sida. Jóhann menade att det är en hingst som alla kan rida. Precis som jag tycker att en bra hingst ska vara!

Jag har ridit honom och är helt lyrisk. En lydig och trevlig häst, lugn men samtidigt känslig. Helt underbart att jag kan komma igång och rida min hingst nu. Jag känner mig helt trygg på honom.

Jag har ju inte så många hästar att rida. Kola och Birta är dräktiga, liksom Hera. Det är förstås Venus som  mycket väl går att rida, även om jag kanske tycker att hon är lite i minsta laget för mig. Hon är inte dräktig. Jóhann tyckte att det var en riktig "töltmaskin". Han var mycket förtjust i henne. Han la Venus i pass under kursen och hon sprang på säkert och bra.

Venus dotter Iðunn kommer att börja ridas in nu under vintern.

 

 

18 juli

Sommaren är inte riktigt sig lik, inte lika varm och solig som vi är vana vid här på ön. Det finns de som inte har badat i sjön än (jag t.ex.), men sommaren är inte slut än....

Lisa C  har ridit Venus regelbundet den senaste månaden och det går framåt med sormsteg. Venus är lättlärd och villig att göra sitt bästa. Vi har haft ridlektion och tränat med bra resultat. Nu går hon undan bra för skänkeln och töltar med en härlig takt. Det går fint att rida ut med henne ensam. Hon är uppmärksam och lydig. Nu gäller det att hon hittar traven också. Ja, hon är verkligen en liten pärla!

 

cimg6604

 

Lille Grani har fått nytt sällskap av Austri, en fin lite hingstunge i Östergarn,  eftersom Silkisif inte ska betäckas i sommar. Det var en bra lösning för båda fölen. Nu har deras mammor börjat släppa kontrollen så att fölungarna får bekanta sig med varandra och ha skoj tillsammans, precis som det var tänkt.

 

30 juni

Den 9 juni föddes det sista fölet för året. Birta fick en lysande vit hingstunge med röd färg på huvudet och några fläckar på kroppen, rödskäck. Han heter Lýsingur och är lika stor som de andra två fölungarna fast han är yngst. Hans mamma Birta är ett fantastiskt sto, som har lämnat så många fina avkommor, med många olika färgkombinationer. Många får gulanlaget av henne, men det tror jag inte Lýsingur har fått, då skulle han vara isabell-skäck. Tja, det får visa sig. Han är verkligen stor och grann.

 

cimg6467

 

Hera från Stenstuge är ett 3-årigt nytillskott som kommer från Cilla Olssons uppfödning i Alskog. En svart, vacker och trevlig dam e. Gustur/Aska. Hon har gått och går fortfarande hos Hvatur. Spännande att se vad det blir nästa år! De kommer bra överens.

 

cimg6160 (2)

 

 

19 maj

Här har nu fötts två underbara fölungar. Sikisif blev mamma för första gången den 28/4. Jag var med på min första fölning. Allt gick jättebra och fölungen ser fantastisk fin ut. Det är mycket troligt att han är silversvart, som sin mamma. Han har ränder på sina hovar och ljusa, men inte vita, ögonfransar. Manen är ljusgrå.

Grani är en pigg krabat som börjat busa med en tacka, som ofta går in till hästarna.

 

      cimg6161

 

Kola fick ett stoföl tidigt den 13/5, samma dag som Hvatur flyttade ner till skogshagen och fick träffa sommarens första ston.

Kolas föl heter Skvetta, en busig och charmig tjej, fux som sin mormor Gloð frá Reykjarhóli.

 

        cimg6137            cimg6112

 

 

 

20 mars

Idag är det vårdagjämning och snart vår på riktigt!

Fölmagarna blir större och hästarna börjar fälla så smått. Jag väntar med spänning på att se fölungar i hagen. Förra året hade vi inget föl och i år blir det tre!!

Jag har tyvärr råkat ut för en olycka för drygt tre veckor sedan. Jag red en stilla tölt på Venus när hon snubblade och kom helt i obalans, gick ner på knä och voltade på något sätt. Själv kom jag under henne eller om det var halsen eller huvudet. Allt gick så fort. Turligt nog var jag inte ensam på ridturen.

Nu är jag på rehab i Visby och börjar repa mig så sakta. Jag hade tur i oturen. Jag fick frakturer på bäckenet men inser att det kunde varit värre.  Det blir bra igen, men nu börjar jag längta hem.

 

Trevlig nyhet:

Gandur har flyttat till Lisa i Lau och ska börja ridas in nu. Han är en mycket trevlig och mysig 5-åring. Jag tror de kommer att trivas fint med varandra.

 

9 februari

Vi fick vinter till slut här på ön, men inte förrän i februari månad. Det är minusgrader och snöyra men inte så vansinnigt mycket snö här på södra delen, Det blir halt på vägarna. Bra sparkföre!

 

Hästarna mår fint. Kola, Silkisif och Birta är runda om magen nu. Det syns att de är dräktiga. Tre föl till våren, om inte Birta blir såld innan dess. Jag flyttade tillbaka Hvatur till dem eftersom unghingstarna gnagde hål på hans höftknölar när de nafsade och busade med honom. Det blev samma sak med Stari när han gick tillsammans med dem. Det är något med höjden, precis lagom för att gnaga just där och det blir sår till slut.

 

Stari är nu såld. Det går fort ibland när någon bestämmer sig och det klickade direkt. Inte att undra på! Han kommer så småningom att flytta till Mallorca, där hans nya ägare bor. Jag som aldrig varit där kanske får anledning att åka dit då?? Jag kommer att sakna honom, men är naturligtvis glad att han kommer till någon som uppskattar honom.

 

                      .................. GOTT NYTT ÅR 2012..................

 

406798_2896910099790_1171495253_3151853_195992591_n

Jag rider på Venus och Susanne på Tyra,

nyårsafton 2011 vid Skvalpvik/Holmhällar.

 

     ......... GOTT NYTT ÅR 2012..........        ..........GOTT NYTT ÅR 2012............

 

 

29 december

Igår  flyttade jag Hvatur till grabbarna och han verkar vara helt nöjd med det. Han nosade och luktade och har inte brytt sig något om "sina" dräktiga ston som han fått lämna. De går nu i hagen bredvid.

Jag trodde att det skulle bli mer dramatiskt än så men det är inte så mycket hormoner i omlopp den här årstiden och Hvatur har ju gjort sitt så han har det roligare med unghästarna. Han är bra på att fostra dem och visa vem som bestämmer.

 

 cimg5448

 

17 december

Det är vinter på Gotland - gotlandsvinter med regn och blåst lite väl ofta nu, men ingen snö än.

Hästarna mår fint. De är ute mestadels och i år får de ensilerad havrehalm som ständig fodertillgång. Det är ett test och det är så smakligt att de knappt rör höet när jag lägger ut det!

Marken är bra. Vi har sandjord som släppert igenom vatten så leriga hagar är inte något problem här. Trots allt skulle det vara mysigt med lite snö nu när det snart är jul.

 

Hvatur går tillsammans med tre dräktiga ston, Kola, Silkisif och Birta. I hagen intill går unghingstarna Prins och Viðar tillsammans med Nói och Stari. Det fungerar mycket bra. Jag var lite fundersam, men med dubbel eltråd mellan hagarna gjorde jag ett försök och det är inte några problem. Hvatur är nöjd! Han går och "hummar" med sina damer. Unghästarna busar runt med varandra när de inte står och äter.

Venus är hemma på Storsudret igen och fungerar jättefint som ridhäst. Hon är en positiv liten häst, så otroligt vänlig och pigg och rolig att rida.

Stari är också en trevlig och positv häst med mycket tölt. Han är mycket riden under sommaren och hösten. En ärligare häst får man leta efter!

 

 

25 september

Igår var vi på unghästvisning, som Austur arrangerade. Det var en mycket trevlig dag med fina hästar som kommit från hela Gotland. Domare var Nina Bergholtz. 

Jag hade med tre egna uppfödningar, alla efter Hvatur. De var "vakna och allerta". Allra bäst gick det för Prins i klassen för 1-åriga hingstar där han kom på första plats. Han visade lätta rörelser i tölt, trav och galopp. Nina tyckte att han hade fina ögon och ett vackert huvud.

cimg4793 

Viðar fick också ett bra omdöme i den klassen och visade anlag för alla gångarter med lätta och smidiga rörelser.  Hans helsyster Iðunn visades bland 3-åriga ston och hon visade bl.a. upp en fin pass alldeles av sig själv.

 

Det var en härlig dag med många fina hästar och människor. Nina tyckte att vi har bra hästar på ön och att aveln går framåt och det är ju ett väldigt bra omdöme.

 

 

2 augusti

Mina fina pojkar på betet har härliga dagar. De går tillsammans igen på vidsträckta ytor. Några bilder här:

cimg4950

 

cimg4918

 

 

Hvatur har sina damer att ta hand om så han är nöjd!

cimg4891

 

 

19 juli

I lördags (16/7) var jag med på en kurs i centrerad ridning tillsammans med Kola. En jättebra kurs som hölls av Pia Paulsén Hawée. Nu gäller det att komma ihåg allt det som vi fick träna på och hoppas på att Pia kommer tillbaka i höst.

 

Idag kommer hovslagaren och igår tog vi hem hästar från betet. Det tog sin tid att få på lille Vidar på transporten. Han ville inte, men till slut så.

Stari är just nu i Hemse för att ridas av Sofie. Hon blev väldigt förtjust i honom.

Venus är snart på väg hem från Emma på Kauparve. Hon har fungerat jättebra på turer i sommar, men är en bestämd liten dam, säger Emma. Hon är till salu, men inte direkt någon barnhäst - trots sin storlek. 

 

14 juli

Hvatur har haft ston på betäckning hela sommaren. Jag får en lagom cykeltur varje dag för att kolla läget i hagen. De går på ett mycket bra skogsbete. Det är lagom kraftigt, men nu behövs regn för att det ska växa till.

Igår kom en silverbrun liten skönhet som blir sällskap ett tag tillsammans med min egen Birta. De övriga har åkt hem.

 

Jag var på SM i Eskilstuna och såg A-finalerna. Vilka fantastiska hästar det finns i Sverige nu och många bra ryttre också. Jag blev naturligtvis imponerad av Kraftur frá Bringu, som tillsammans med Vignir Jonasson vann töltfinalen och kom tvåa i femgång. Reynir Adalsteinsson vann fyrgången på ett fötjusande sto, Blaeja frá Skáney och de kom tvåa i tölten....bara för att nämna några superekipage. Ylva Hagander red ett fint sto, Lenja frá Stykkishólmi, som kom trea i fyrgång. Så roligt att det tävlas på ston också - inte bara hingstar!

 

Stari har kommit hem till Gotland. Jag hämtade honom hos Jenny i samband med SM. Smart att slå två flugor i en smäll.Han är grann! Nu ska han ridas ett tag igen. Han behöver få lite kondition och muskler.

 

Prins är ute på bete igen. Såret läkt och han mår bra.

 

23 juni

Var tar tiden vägen? Redan midsommartid.

Hvatur går nu med sina ston i en skogshage med så "lagom" bete att jag t.o.m har vågat släppa Kola i den hagen. Jag flyttade dem igår och håller tummarna för att det ska vara lämpligt även för Kola, som ju haft fång för några vintrar sen.

Silkisif får pausa från Hvatur ett tag. Hon vill gärna lägga beslag på honom och jag tror att hon redan är betäckt.

 

1-åriga Prins råkade ut för en besvärlig hälta för drygt 3 veckor sedan. Enorm svullnad på höger kota, ner mot kronleden och blockhalt. Det har varit ett pyssel med veterinärer, intravenös penicillin, "vanligt" penicillin, bandage, temptagning. medicinering m.m. Bl.a. har han fått Metacam och har klarat det bra.

Nu ser det ganska ok. ut, men fortfarande något svullet. Ingen hälta. Tempen ligger inom normalvärdet och jag hoppas det fortsätter så. Förmodligen är det en tagg, kan vara en tynntagg, som orsakat denna kraftiga inflammation. Leden har klarat sig, turligt nog.

Stackars Prins, han är lite otursförföljd. Förra sommaren hade han en hälta på ett bakben.

 

Önskar alla en   GLAD MIDSOMMAR!

 

cimg4759

 

 

29 maj

Hvatur är hemma igen. Nu har han sommarlov och ska gå med sina damer. För tillfället är det Silkisif som han sällskapar med, men hon är inte så intresserad ännu, ej brunstig. 

Jag hämtade Hvatur på hamnterminalen i Nynäshamn igår och åkte tillbaka med vändande färja. Vilken häst han är! Jag hade inte många minuter på mig så minsta lilla strul skulle stjälpa allt, men han gick av sin transport och upp i nästa hur lugnt som helst. Det var klart på några minuter.

Sen stod han lugnt hela tiden på färjan.

 

 cimg4665

 

Birta fick en envis hosta innan hon flyttades över till sommarbete. Det gick inte att rida henne som jag hade tänkt. Nu märks ingenting. Gräset gör gott.

 

9 april

Tiden bara flyger iväg. Blåsipporna blommar och fåglarna kvittrar för fullt. Ungstona är bortplockade från hästflocken. Viðar började visa alltför stort intresse för Silkisif så jag fick snabbt flytta om i hagarna.

 

Jag har longerat Birta några gånger och försöker hitta traven och det går riktigt när hon inte har någon på ryggen. Hon är inte riden på flera år eftersom hon haft föl vid sidan sedan -07.  Det är världens snällaste häst och tanken är at hon ska börja ridas nu.

 

22 mars

Äntligen kommer solen tillbaka!

Vårväder, även om det blåser rejält. Hästarna börjar fälla och unghästarna busar med varandra eller ligger i solen och myser. 

Det börjar närma sig avvänjning för fölen, som ju nu blivit ett-åringar. Stona är inte dräktiga, men det är ändå dags att panera var de två unghingstarna ska vara så att det inte blir några överraskningar. Jag har två hingstar och en valack så det blir en lite flock, men jag har plats för fler i sommar.

Här har Nói och Prins kul tillsammans.

 

cimg4446

Birta som är mamma till Nói och Prins, kommer att ridas hemma och ev. betäckas.

Venus, mamma till Viðar, kommer att vara hos Emma vid Kauparve som verksamhetshäst över sommaren.

Silkisif är 3 år och får gå med Hvatur i sommar.  

 

 

3 mars

Nu är alla hästar verkade. Vilken härlig känsla. Viðar och Prins  gjorde några försök att sprattla sig loss, men allt gick lugnt och bra. Det är så skönt att fölen (eller 1-åringar är de ju nu) får en bra start vid verkning. Det har man igen sen.

Gandur har flyttat in i Kolas hage för han börjar bli alldeles för tjock och ska inte gå på fri tillgång på hö längre. Han har ju blivit 4 nu. Hoppas Kola tar väl hand om honom. Hon är lite bitchig, men hagen är stor så det finns gott om plats.

 

1 mars

Snö fortfarande på marken. Just idag känns det ändå som våren är på väg. Det har varit en annan luft! Eftersom jag har en vecka ledigt (sportlov) så är hovslagare och veterinär inbokade.

Idag fick hästarna stelkrampsvaccination och igår verkades halva gänget. Vi fortsätter med resten på torsdag. Prins och Viðar börjar vänja sig vid att hanteras och det går bra att sätta på grimma och lyfta hovar nu. Viðar har varit mest försiktig och misstänksam. Han har aldrig tagit kontakt i hagen, men nu börjar han förstå att det inte är farligt.

 

cimg4294

Prins och Viðar busar i hagen.

 

 

2 0 1 1 - Gott nytt år!

 

15 januari

Nytt år och fortfarande vinter med ishalka. Sparken är bäst att ta sig fram på, men den fungerar inte på längre sträckor.

Idag var grannen i skogen med motorsåg och förde oväsen.  Hästarna i hagen intill blev väldigt uppspelta och sprang frustande fram och tillbaka med resta halsar, lyfta svansar och spetsade öron. Jag såg det från fönstret men hann inte fram med kameran i tid. För övrigt går det mesta av deras tid åt till att äta. Småpojkarna, Prins och Viðar, busar runt med varandra och med Nói och Gandur emellanåt.

 

Jag har fått lite rapport från Monica, Hvaturs fodervärd. Han mår strålande, rids regelbundet av henne och Jenny, en annan i stallet. Förmodligen kommer han ut på någon mindre tävling inom kort tillsammans med Jenny.

Det gör mig så glad att han får vara igång och utvecklas. Min fina Hvatur, som har lämnat så härliga avkommor!

 

 

30 december

Stari, som finns till försäljning hos Anna & Martin på Frötuna Gård utvecklas fint. Han fungerar bra både på ridbana och i skogen. Han har bra gångarter. 

Stari blir 6 år i sommar. Just nu går han i hästflock och smälter träningen och alla intryck.

Jag känner stort förtroende för Anna & Martin och hoppas att Stari kommer att få en bra köpare.

 

Idag har jag maskat av hästarna här hemma. Jag fick god hjälp av Lisa C. Alltid bra att vara två!

Det var endast lille Viðar som inte blev avmaskad. Dags att börja vänja honom vid att ha grimma nu. Lite tid och tålamod bara....

 

 

19 december

I veckan var hovslagaren här och tog av skorna på Kola. Skönt för henne att gå barfota i den här snön och isen. Nu slipper hon gå på styltor!

Min ettåring Nói ser mer och mer tilltalande ut. Han har så härlig utstrålning och hans guldslingor i pannlugg och man lyser, precis som han själv i hagen.

cimg4117  Nói f. -09, e. Hvatur,

 ee. Mökkur (elit)och ue. Hilmir (1:a klass)

 

12 december

Idag är det 3:e advent, vitt på marken, några snöflingor i luften och någon minusgrad - igår töade det! Omväxlande väder. Det är skönt att komma in i stugvärmen efter att sett till hästarna och konstaterat att allt är OK.

 

Vi stängslade om igår så nu går Nói och Gandur tillsammans med fölstona Birta & Prin och Venus & Vidar. Nu har svullnaden efter kastreringen lagt sig och Nói mår prima. Venus är riktigt bitchig mot de två nykomlingarna i hagen, men ingen blir utan mat vid foderhäcken. De turas om.

Kola, Silkisif och Idunn går fortfarande i hagen intill, med begränsad fodertillgång. Det fungerar väldigt bra. Kola har accepterat att Idunn t.o.m. äter från samma hötapp, något som inte vem som helst får göra!

 

30 november

Nói kastrerades för en vecka sedan och nu har det blivit vinter och kallt. Otur med kylan som kom så plötsligt, men såret ser ut att ha läkt bra. 

Han fick en rejäl svullnad, men den har minskat. Han ska röra sig för att den ska lägga sig, så jag har jagat runt honom i hagen och jag har även sett att han leker med Gandur. Pigg och glad är han som tur är så jag hoppas svullnaden försvinner snart! Jag tar in båda två en stund varje dag och ger lite kraft, men sen vill de ut igen.

 

15 november

Nu har jag fått positiva nyheter:

 

Från  Frötuna Gård, där Stari är på träning hos Anna & Martin låter det mycket positivt. Det går framåt med träningen och han kommer att läggas ut på deras hemsida till försäljning inom kort.

 

Sofie Engvall, som har ridit Freyja under hösten tycker att hon utvecklas fint och hon har bestämt sig för att behålla henne. Jätteroligt tycker jag och spännande att se hur långt hon kommer att gå. Freyja utvecklas positivt och har nerver av stål, säger Sofie. Bra egenskaper för en blivande tävlingshäst.

 

Jag har även fått goda nyheter från Monica Åkesson, som tränar och rider Hvatur. Efter betäckningssässongen är han nu igång igen. Nu rids han regelbundet och Monica red honom nyligen på Hubertusritt och var helnöjd! Det är en riktig toppenhingst med mycket bra lynne, pappa till bl.a. Stari och Freyja.

 

13 november

Förra helgen flyttade vi hem stona från betet. Det gick fint att köra dem. Det är c:a en mil från hagen och hem. Fölungen står lös bredvid sin mamma förstås. Vi använder en "bur" som man även har till kalvar. Det är så bra för den är helt tom, bara fyra väggar. Ingen bom att göra sig illa på, ingen mellan vägg att ta ur.

 

Första vändan åkte Iðunn, som gick på utan tvekan. Hon har ju gjort det några gånger. Nu går hon tillsamman med Kola och Silkisif.

Sen var det Birta och Prins, också utan problem. När det var dags för  Venus  och Viðar ville den lille killen inte vara med utan försökte ta sig ut ur den lilla fållan som vi gjort. Han hoppade över när trycket blev för stort, och rev her grinden. Som tur var inga skador, och sen gick han på och åkte lugnt med mamma Venus.

 

Idag har de två fölen blivit chipmärkta och det gick hur bra som helst. Viðar var inne i stall (box) för första gången i sitt liv. Prins har ju varit med om det i somras när han hade en skada på benet. Skönt att få det gjort!

 

 

5 oktober

Dagarna rinner snabbt iväg och det har hänt en del sen sist. Kola och jag har ridit distansritt i Lau och gjort det med den äran! En andra plats och pulsen tillbaka på grundpuls inom 30 minuter, vilket bevisar att Kola har bra kondis och att vi valde ett lämpligt tempo på ritten. Vi red c:a 15 km i vacker och omväxlande  terräng med ett strålande höstväder.

Freyja har lämnat ön och finns nu hos Sofie Engvall. Det är jag glad över och hoppas de ska trivas bra tillsammans.

 

Helgen som gick var Kola och jag med på Austurs hösttävling. Vi red ett dressyrprogram som jag själv satt ihop. Tyvärr hade vi inte hunnit träna så mycket och det blev en del avdrag på slarvigt ridna vägar. Mer träning ska ge bättre poäng. Mersmak!

Vi startade även i tölt och fyrgång. En riktig tävlingshelg med många trevliga människor och härliga hästar. Många unga hästar och ryttare som visar framfötterna med jättefina resultat. Kul för klubbens framtid!

 

 

11 september

September på Gotland är den bästa månaden på året! Vi har värmen kvar från havet runt omkring, många soliga dagar och ännu är det så ljust på kvällen att man hinner rida en sväng efter jobbet.

Just nu funderar jag på hur ett dressyrprogram som passar Kola ska se ut. Ska leta reda på gamla anteckningar som jag vet finns någon stans. Vi gick en kurs med Ulrika Wendéus för några år sen.

Tävlingsdags i början på oktober.

 

28 augusti

 

Tänkvärt av Klaus Ferdinand Hempfling, som skrivit boken Dansa med hästar.

"Varje hästägare bör fråga sig vilken typ av häst han/hon har, i vilken kondition den är och vilka förutsättningar den har. Om man har ett äppelträd bör man njuta av äpplena och glädjas åt det vackra trädet och inte med olika medel försöka göra om det till ett plommonträd, för det är dömt att misslyckas!"

Sen gäller det "bara" att kunna se och förstå vad hästen lämpar sig bäst till, förhoppningsvis det som man använder den till :). Alla kan ju inte vara med på SM!

 

Nu har jag och Kola börjat träna så smått inför klubbens distansritt i slutet av september. Det handlar om att rida c:a 15 km. och ha en häst som klarar det utan att pulsen ränner iväg för mycket. En halvtimme efter målgång ska den ligga under 68 slag/min annars blir man diskad. Grundpulsen för en häst i vila är c:a 35-45 slag.

 

 

4 augusti

 

Det blev ett kärt återseende mellan Viðar och Prins.

Prins börjar tappa fölpälsen och ser ganska maläten ut för tillfället.

cimg3579

Aningen av höstkänsla börjar infinna sig, även om solen är varm när den visar sig. Vi har haft regniga dagar av och till. Nätterna är lite svalare. Men så kommer en varm, fuktig dag och natt tillgaka ibland och ännu är hela augusti och september kvar - det brukar vara härliga dagar.

Prins är tillbaka på betet igen. I måndags körde vi dit honom tillsammans med  Birta. Han verkar vara helt återställd. Han blev lös i magen av penicillinet, men det är i sin ordning igen. Bra träning att åka transport och hanteras lite mer!

 

23 juli

Nu har ytterligare två ston anlänt till Hvatur och det finns ännu plats för fler! Jätteroligt att det är så många som passar på att använda Hvatur när han nu finns i Linköping hela sommaren. En chans att få in Mökkur/Svalur- blod i avkomman! Elitblod i kvadrat :-)

 

Lilla Prins fick åka hem från sommarbetet i tisdags tillsammans med mor Birta, eftersom han fått en riktigt svullen bak-kota och vi hade veterinärundersöknng då han hoppade runt på tre ben och inte alls ville stödja på vänster bak. Veterinären kunde inte se eller känna något efter att han fått lugnande (annars hade det varit omöjligt att undersöka honom). Redan dagen efter började han stödja på benet. Ååå så skönt! Nu skuttar han runt som vanligt men ska ha peicillin tre dagar till. Det går riktigt bra att spruta honom bara man tar det lugnt och inte stressar. Jag är förvånad att jag kan klara av det ensam t.o.m.

 

18 juli

Dagarna rullar på med värme och sol. Igår fick vi första regnet på hela sommaren, än så länge. Det kom nästan 50 mm så det blev en behövlig rotblöta. Åska och blixtar och ett längt strömavbrott fick vi också.

SM i Norrköping var också en mycket varm historia med förstås en massa superhästar och duktiga ryttare. Vilka gångartshästar det finns! Smidiga och med otroliga lyft.

Roligt att se ibland.

Man får väl konstatera att Kola och jag håller oss i en annan division!! Jag har ridit regelbundet i sommar i alla fall och hon ser fin ut och ÄR det också.

Hälsade på Hvatur och han mår bra med sina ston. Hoppas de blir dräktiga, det har varit knepigt med brunster i sommar p.g.a. att det har varit så varmt. Nu kommer han att vara kvar hela säsongen hos Johanna på Distorp. Ytterligare ett sto är på väg till honom.

Glädjande nyhet är att Monica gärna fortsätter att rida honom i höst. Det är toppen!

 

6 juli

Har lagt in några bilder på årets föl undet "till salu".

Nu åker jag till fastlandet några dagar för att hälsa på barn och barnbarn. Avslutar med ett besök på SM i Norrköping, lördag-söndag och ska även klämma in ett besök hos Johanna och Hvatur.

 

30 juni

Vi hade en underbar midsommarhelg med midsommarstång, dans, god mat, glada människor. Åkte lövad vagn tillsammans med barnbarnen. Så roligt!

Nu har värmen hållit i sig i en dryg vecka. Det är 30 grader och 22 grader i vattnet. Då gör man inte så mycket i onödan! Vi har iallafall kört vatten till hästhagarna. Nu har naturvattnet, en liten agmyr, nästan torkat in.

Ikväll kommer några vänner och tittar på fölen och vi har sedan lite (?) hästprat i vår bokcirkel. Ska bli så trevligt.

 

cimg3152

Blåelden- den praktfulla- står i full blom!

 

24 juni

Dagen före midsommarafton.

Jag har tagit bort min blogg eftersom det blivit något fel på den - går inte att komma in på. Kanske skriver lite mer här i stället.

Jag har behandlat mina hästar med Switch, mot knott och fästingar. Särskilt de svart hästarna här hemma har varit hårt ansatta av mygg, trots att jag försökt badda på insektsmedel. Nu är det lugnare för dem.

Ute i sommarhagarna brukar det vara en hel del fästingar, så jag vill göra vad jag kan för att hästarna inte ska bli smittade av fästingvirus.

Igår när jag skulle ta en liten ridtur på Kola fick jag vända ganska snabbt eftersom jag skymtade två kvigor längre fram på skogsvägen. De ska ju vara innanför stängslet, inte utanför! Nu hann de inte upptäcka oss och det kanske hade varit kvigorna som blivit räddast, men jag ville inte chansa.

Glad Midsommar!

cimg2941

 

19 juni

Sommarten har kommit.

Hvatur har fått sina första ston hos Johanna och fler är på gång.

Förra helgen flyttade vi ut hästarna på sommarbete i härliga hagar med bra bete för islandshästar. Naturbete med många örter.

Hingstfölen har fått namn. Birtas son heter Prins och Venus son heter Vidar.

 

Bild på den lilla stoflocken.

cimg2943

 

 

9 juni

Två underbart fina hingstföl födda här hemma! Birta fölade den 31 maj och Venus den 6 juni. Fantastiska ston båda två, som månar om sina fölungar och har klarat fölningarna utan problem. Flotta föl, högställda och resta!

 

Hvatur finns nu hos Johanna utanför Linköping. Jag hoppas  att stoägare tar chansen att betäcka med Hvatur i sommar. Han är en fantastisk hingst med superstam och har redan fått många fina avkommor. Ring Johanna och boka tid:  mob. 0768-636826

 

25 maj

Hvatur kommer snart att åka till Linköping för att starta upp betäckningssäsongen hos Johanna Peiving. Nu finns chansen att använda Hvatur till ston på fastlandet och vi erbjuder en mycket bra hingst med gedingen stam och fantastiskt temperament. Passa på att använda Hvatur när han finns på fastlandet! Använd en bra hingst till ditt sto -nu till en mycket förmånlig kostnad.

Läs mer om betäckningsavgifter här >>>>>>>

  

11 maj

Jag hann med en ridtur idag när jag kom hem från jobbet. Det var så härligt, t.o.m. vårväder idag.

 

I söndags var det "gårdsvisning" här  och det kom hit folk från alla håll på ön för att se på mina hästar. Mycket trevligt när man får träffas så. Hoppas någon mer i Austur nappar på idén.

 

8 maj

Vart tog våren vägen? 4 grader nu på morgonen med blåst och småregn!

I torsdags var hovslagaren här. Nu har alla mina unghästar också fina hovar. Den enda som krånglade lite var Nói. Han var inte med på att hålla upp benen så lång stund och protesterade ordentligt, men till slut gick det hur bra som helst.

Venus och Birta har börjat fylla sina juver nu. Enligt mina beräkningar ska Birta föla först och hon är också störst. Det är inte dags ännu så jag hoppas de håller sig lite.

 

 

2 maj

Jag har börjat rida Kola lite mer regelbundet nu. Korta ridpass med tölt, trav och lite galopp. Jag fick ny inspiration efter ridkursen för Nina Bergholtz förra helgen och bra tips för fortsatt träning. Kola verkar nöjd och glad. Börjar fundera på att anmäla oss till Austurs vårtävling.

 

27 april

Stari ska åka till Frötuna Gård för träning och försäljning. Han åker på måndag till Anna och Martin. Det ska bli roligt att se hur han utvecklar sig. Jag besökte deras fina gård tillsammans med Iréne i samband med hingstfestivalen.

 

Och imorgon åker Hvatur på behandling till Eskilstuna. Hoppas det hjälper honom att få tillbaka spänsten och att det som gör ont släpper. 

 

21 april

Hingstfestivalen på Strömsholm var full av vackra hingstar - men tyvärr ingen Hvatur. Oturen var framme och han var inte fräsch på den stora dagen. Vi kunde inte visa honom som det var tänkt. Hade hoppats in i det sista, men det blev inget. Han har varit stel och haft ont någonstans. Nu blir det behandling för att  han ska komma tillbaka till den fina form han varit i. 

 

9 april

Idag såg jag min första Blåsippa för året. Jag vet att det är andra som har sett Blåsippor redan, men inte jag. Jag var ute med Kola på en liten ridtur i skogen och såg flera stycken + en Citronfjärill. Vårtecken!

 

Stari är i gång med träning. Nora har varit här två gånger. Hon är lugn och bra. Stari trivs med henne.

Freyja har varit ute på ridtur i skogen. Lisa red henne och jag red Kola. Gick mycket bra, men hon blev väldigt trött, mest mentalt, efter en stund. Det tar på krafterna med så många intryck.

 

6 april

Här har varit sköna, soliga påskdagar och jag har ridit Kola några gånger. Bara korta ridpass.

Igår fick jag hjälp av Lisa så vi kunde jobba med Freyja igen efter vinteruppehållet. Lisa red och jag gick bredvid på en tur ut på skogsvägen. Det gick fint.

 

lisa codeck

Freyja och Lisa Coudek

 

 

2 april

Tiden rinner iväg. Äntligen lite vårväder och nu har vi påsken här med lediga dagar. SKÖNT!

 

Vår f.d. gård Sibbjens är ute på annons och ska säljas igen. Idag har det varit visning med flera intresserade. Nu vet jag inte hur länge jag kan fortsätta arrendera hagar och stall och hur det ska bli med hästhållningen.

 

21 mars

Igår var det vårdagjämning. Snön smälter undan så sakta, men det är blött, blåsigt och dystert ute.

Över 75 hingstar är nu anmälda till hingstfestivalen den 17 april. En del visas med avkommor. Det kommr att bli jättefestligt.

 

Hvaturs pappa Mökkur frá Varmalæk ska vara med, förstås. Han är nu hederspremierad för avkommor. Det är den finaste utmärkelse en hingst kan få. Minst 50 fullbedömda avkommor och lägst 118 i BLUP krävs.

 

Mökkur, Askur från Håkansgården och Von frá Vindheimum har fått hederspremie för sina avkommor. För ett sto gäller minst 5 fullbedömda avkommor och lägst 116 i BLUP.

Von är efter Svalur frá Glæsibæ och Svalur är Hvaturs morfar. Så det är ingenting att tvivla på att han har en superstam, min Hvatur!

 

utmarkelser_freyja_mokkur

Här är en fin bild på Mökkur med sin ägare och ryttare Ylva Hagander. Bilden är hämtad från Iðunns hemsida.

 

 

13 mars

Idag har Monica och Hvatur varit med på tävling, gædingakeppni, och de vann!!!! Härligt!

 

20 februari

Nu är det beslutat att Hvatur står utanför Linköping hos Johanna Peiving och Distorp Islandshästar i sommar på betäckning. Men innan dess är det Hingstfestivalen i april som är det viktiga.

Igår pratade jag med Monica. Hvatur och Monica skulle idag ha varit med på Istölten som Stormur arrangerar, men med detta usla väder beslutade hon att det fick vara. Hvatur har dessutom fått besök av tandläkaren som raspat hans tänder häromdagen. Klokt tänkt!

 

12 februari

Det är dags att lämna manus till hingstkatalogen igen. Jag funderar just nu över möjligheten att Hvatur ska finnas tillgänglig för betäckning på fastlandet i sommar. Har ett erbjudande att låta honom stå utanför Linköping från mitten av juli. Eftersom han är i träning tror jag det är en bra lösning. I så fall får Gotland får vänta till nästa sommar. 

 

5 februari

Förra helgen red Monica Hvatur på deras första tävling tillsmmans och det gick jättebra! Trea i tölt och etta i fyrgång på Stormurs inomhustävling. Med tanke på att Hvatur är så lite riden i såna sammanhang var det verklgen bra resultat. Jag har lagt in bilder på bloggen. Petra Jägmo har skickat dem till mig. Kul att få se hur det såg ut! Läs mer i bloggen>>>>>

 

30 januari

Vilken ovanligt vintrig vinter vi har nu på Gotland. Ridkursen med Nina Bergholtz som skulle vara i helgen har blivit inställd. Synd, men skönt på samma gång att slippa köra i det här usla väglaget med halka och drivande snö.

Titta på den här fina bilden på Sivan och John som jag tog idag. Visst blir man glad!

cimg2556

 

24 januari

Det var Freyjas tur idag! Jag har longerat henne och tömkört henne. Vilken trevlig häst! Hon är mjuk och positiv med mycket bra steg. Hon bär sig på ett fint sätt. Funderar på att köra in henne. Hon är helt orädd. Nästa helg ska vi vara med på ridkurs om det inte blir för dåligt väglag. Det är inte roligt att halka omkring på vägarna med hästtransport!

 

23 januari

Idag tog jag en härlig ridtur i skogen med Kola. Snö och ingen vind med 3 minus. Perfekt. Jag hittade t.o.m. en bra galoppväg som vi flög fram på. Tänka sig :-)

Tidigare denna vecka kom Venus hem igen. Jag hade lånat ut henne som sällskapsdam åt en valack som gick ensam i sin hage, men som nu skulle få annat sällskap. Hon kände genst igen sig förstås och hennes fjolårsföl Iðunn blev genast lite modigare. Venus är dräktig och mår fint.

 

Monica kommer nu att anmäla Hvatur till hingstfestivalen som avelsföreningen Iðunn arrangerar i Strömsholm i april. Det gläder jag mig åt. Ska åka dit och titta på min hingst förstås.

 

17 januari

Igår var det årsmöte i Austur. Det är en aktiv klubb med många aktiviteter. Det är roligt att träffa alla trevliga människor i klubben.

Det blåser kallt idag. Inget väder att vara ute med häst. Jag har uppdaterat min blogg med positiva nyheter om Hvatur Läs mer:>>>>>>>

 

9 januari

Nu är det vitt och vackert med några minusgrader. Snön är tillbaka. Idag har jag varit ute en sväng i skogen på Kola. Underbart att tölta i snö! Hon var så pigg och framåt.

Jag har också longerat och tömkört Freyja en stund. Hon är så trevlig att hålla på med. Mitt barnbarn John satt på henne en stund barbacka. Han tyckte om det! Freyja också!

Monica sms-ade att hon är på kurs med Hvatur den här helgen  och det går fint. Ska bli spännande att höra mer om det sen. Jag återkommer.

 

1 januari

Jag fick börja året med en ridtur på Kola - kunde knappast vara bättre!

 


 

2010  Gott nytt år!

 


30 december

Vi har några minusgrader nu, men snön som låg vit under juldagarna har smält bort. Vattenbekymmer eftersom de naturliga vattenhålen i hagen har frusit till och det betyder att man måste fylla på i balja varje dag.

 

28 december

Jag kan inte påstå att jag rider så ofta men idag blev det iallafall en ridtur på Kola i skogen. Hoppas nu att det  blir mer av det. Hon var pigg och glad som vanligt.

 

18 december

Nu har Glaumur kommit hem till sin na ägare Katarina i Arboga. Igår hämtade hon honom på Strömsholm. Jag har fått reda på att det har gått lugnt och bra. Han verkar trivas med sin nya kompis, ett sto.

Lycka till Katarina med Glaumur! Ska bli spännande att se  och höra vad som händer med honom, min ögonsten!

 

Dessutom har snön kommit till vår ö och det ser ut att bli en vit jul!

 

11 december

Det är så  jättekul att Emma och Åsa nu har klarat av första delen av unghästprovet och Glaumur skötte sig så bra. Så roligt när det går som man vill. Emma har berömt honom så.

Dessutom ser det ut som han blir kvar på fastlandet. Jag har fått svar på annonsen på hästnet så nu får vi se....

6 december

Nu kommer Emma och Åsa att göra sitt unghästprov på Glaumur nästa vecka. De har delat på att ha honom som sin unghäst. Lycka till båda två - eller alla tre!!!! Jag tror säkert att det går bra. Han har varit så trevlig hela tiden har jag hört.

Sen blir det dags för mig att ta en sväng till Strömsholm och hämta hem honom igen.

På bloggen har jag skrivit lite om hur Hvatur har det nu för tiden hos Monica Åkesson i Åkersberga. >>>>

Idag har jag öppnat upp för unghästarna så de fått komma ut på en ny bit av hagen där det fortfarande finns gräs att äta. Ingen vinter här ännu.

 

28 november

En vända i mitt änge idag gjorde mig glad och harmonisk. Det är så skönt att se mina unghästar i den härliga miljön. Läs mer i bloggen!

Kan inte låta bli att lägga in ett litet foto trots allt.

cimg2223

Det är Silkisif, Nói och Iðunn

 

21 november

Idag har min hovslagare verkat alla hästar och alla hovar var fina! Så skönt. Kola, som har haft fång i början av året - på vintern!!! har nu kommit så långt att  hennes hovar ser helt normala och fina ut. Det har växt ut en ny hov kan man säga. Fantastiskt att det gått så bra.

Mycket har jag min skogshage att tacka för - det blev inte något kraftigt bete i sommar, men inte heller några magra hästar. Man kan misstänka att en del hästar som får fång helt enkelt får för mycket mat/bra bete.

Alla unghästar stog så fint och lugnt vid verkningen. Skönt. Det är lönsamt att hantera dem lite då och då så att de vänjer sig. Det behövs inte så många gånger faktiskt.

 

Glaumur, som är på inridning hos Emma på Strömsholm, har skött sig mycket bra. Jag har fått svar på annonsen och Emma har visat honom för ev. köpare. Hoppas det går bra. Han är ju så stor och fin. 

 

16 november

Nu är jag hemkommen efter en liten tur till Västerås och avelsmötet om hölls där i helgen. Det var ett sjå att hitta fram till Aros Congresshall och att klara av parkeringshus och så´nt som inte jag är så van vid, men det blev en trevlig helg där många intressanta ämnen togs upp.  

Speciellt roligt tyckte jag att det var att höra Siggi Saem berätta om sin avel och visa bilder på sina vackra hästar.  Han har så mycket erfarenhet av tävlig och avel, som han delar med sig av -  och humor!

 

Han och andra pratade mycket om hur viktigt det är att hästarna har ett gott lynne. Ja, vad har man för glädje av en häst som inte går att rida eller hantera??

 

En riktigt festlig gala var det på lördagskvällen med prisutdelning till alla duktiga avlare och även till de bästa tävlingsryttarna i olika kategorier.

Och så får man träffa goda vänner - härligt!

Jag var ensam från Gotland i år, men nästa år kommer säkert fler hoppas jag!

 

 

7 november

Jag har haft alla unghästar inne i stallet en stund idag och tränat att lyfta hovar och stå uppbunden en stund. Det gick fint. Sen fick de komma ut på nytt höstbete. Det är fortfarande mycket grönt kvar i änget som de nu går i. Ingen stödfodring ännu, förutom lite kraft grov. Men det får de inte varje dag.

Mina svarta hästar, Kola, Freyja och Stari, som går hemma i skogshagen får nu lite hö varje dag förutom halmen som det är fri tillgång på.

 

1 november

Härligt ridväder idag också så det blev en skogsrunda med Kola.

 

31 oktober

Klubben Austur ordnade en Hubertusritt i Etelhem idag med 10 st. ekipage. Jag deltog inte eftersom Kola är oskodd och lite för otränad för en längre, snabbare ritt, men vi tog en liten egen Hubertusritt utan svans!

Sen fick jag hjälp med att se över stängsel och stolpar och på eftermiddagen tog jag in unghästarna. De fick stå uppbundna en stund och träna på att lyfta hovarna.

Sivans "bula" på vänster framkota har blivit mindre, men är inte helt borta. Undrar vad det är?

 

25 oktober

Dagarna rinner iväg. Jag har ridit Kola några gånger och vi har nu äntligen flyttat unghästarna hem från betet. Läs i bloggen hur det gick till!!

Nói växer till sig mer och mer. Han rör sig mycket bra med smidiga rörelser, utstrålning och resning. Han är till salu efter avvänjningen och absolut ett hingstämne, men han måste "gå den långa vägen" med en  blup på 107. Hoppas att någon är intresserad!

 

20 oktober

Jag glömde berätta att vi även gjorde ett besök hos Eva Campe när vi var i Gamleby i helgen. Hon tog emot oss i en fantastiskt fin nybyggd sjöstuga. Vi tittade på hennes hästar också förstås.

Idag blev det en liten ridtur för mig på Kola. Hon är pigg och glad och har inte några bekymmer efter sin fång i vintras. 

 

19 oktober

Under lördag-söndag var jag, tillsammans med Cilla och Helena, och hälsade på hos Christina och Ove på Ammor Islandshästar utanför Västervik. De äger den ettåriga hingsten Alfari, efter Hvatur, samt flera andra fina hästar.

 

Vi hade en jättetrevlig helg med mycket hästprat och på söndagen besökte vi Stormbo Islandshästar. Där visade Mats Jennerholm sina hästar och berättade om sin avel. 

Mats har lång erfarenhet som hingsthållare och avlare. Han har fått fram flera godkända hingstar bl.a. min egen hingst Hvatur från Lönneberga.

Det var väldigt intressant. Fint att se hur flera generationer går tillsammans i hagarna. Vilket härligt hästliv och så många fina hästar!!

 

16 oktober

Det blev en kort ridtur på Kola på eftermiddagen. Sen flyttade jag Birta och Nói till en bättre hage med torr liggplats i ladan. Det har regnat en hel del de senaste dagarna.

 

13 oktober

Ett litet ridpass hann jag med idag på Kola.

 

11 oktober

Kola och jag har ridit i skogen både lördag och söndag med Molly som sällskap. Härligt att bara kunna rida ut utan att oroa sig för trafik.

 

9 oktober

Idag är det min namnsdag och jag har aldrig fått så många grattis på jobbet som jag fått idag o det var ju jättekul det!

På em. när jag kom hem red jag en kort sväng på Kola, helt underbart. Jag försöker att rida utan att använda bettet eller använda det så lite som möjligt. "Dansa med hästar-inspirerad". Det går rätt bra när man rider ensam. Spännande att försöka stanna utan tygel eller röst.

 

5 oktober

Kola och jag fick en kort ridtur i skogen idag på eftermiddagen. Älskar den hästen!

Molly sprang med och solen tittade fram mellan trädstammarna. Dagen efter ovädershelgen (som det inte blev så mycket av!)

 

3 oktober

Nu väntas det ruskväder här, så jag var snabb i morse och hann rida Kola en kort sväng i skogen. Sen red jag ut på Freyja i skogen för första gången och Stari blev hanterad och longerad en liten pyttekort stund.

Efter det var jag och tittade till unghästarna i Valar och tränade på att sätta på grimma. Iðunn var lite knepig, men det gick till slut. Och sen kom regnet!!

 

30 september

Lite nytt om Hvatur och Glaumur idag.

Monica red Hvatur för Gummi Einarsson i helgen och  fick en del tips att jobba vidare med tills nästa gång de ska träffas som blir i november. Det har varit en bra start för dem. Monica verkar helnöjd.

Emma har börjat träna lite med Glaumur och det visade sig att han behöver lägga på sig några kg. så det blir lite extra hö. Glaumur delar box med Býtingur och det går bra.

 

26 september

Idag var det tävling i Stånga. Trevligt och kul. Allt flöt på bra, vädret var fint och alla var glada.

På kvällen ringde Monica och berättade att allt går bra med Hvatur. Han har funnit sig väl tillrätta och de trivs bra ihop. Låter fint det! Imorgon ska de på ridkurs för Gummi.

 

23 september

På lördag, 26 sep. är det hösttävling i Austur och jag är med i tävlingsgruppen, så på fredag em. kommer vi att träffas och göra iordning i "Gropen" så att allt är klart till lördag.

 

20 september

Lika ljuvligt väder idag! Jag tog en runda i unghästhagen. Den är stor. Det händer att jag inte hittar hästarna när jag går runt och letar. De kan stå alldeles tysta inne bland träden. Men idag kom Sivan fram när jag ropat ett tag och när jag följde efter henne hittade jag de andra två,Gandur och Idunn. Allt ok. 

 

19 september

Det är härliga septemberdagar  med jättefint väder. Idag fick jag en lång ridtur på Kola. Det var meningen att det skulle bli en kort sväng, men jag red vilse i skogen så vi var ute en dryg timme. Det är så mycket kalhyggen och svårt att känna igen sig, men solen sken och allt gick bra. Kola är så duktig och tar sig fram som en riktig skogshäst över stubbar och grenar och nu är vi hemma igen.

 

14 september

Jag har varit på Strömsholm på clinic med Eyjólfur. Vilken bra clinic det var! "Förtroende skapas genom utbildning".

Även ledarskap/dominans som en grund i arbetet fanns med. Jättebra. Fina hästar och våra allra duktigaste ryttare. Vad kan man mer begära???

 

Sen är det roligt att jämföra det Eyjólfur säger med det som Lolle pratar om när det gäller ledarskap/ dominans. Vem flyttar vems ben?

 

Dessutom hade jag med två hästar till fastlandet. Hvatur kommer att vara hos Monica Åkesson i Åkersberga under hösten. Hoppas de kommer att trivas  ihop.

 

Glaumur installerades hos Emma på Strömsholm och jag lämnade honom där i en stor fin box. Utanför gick ett gäng islandshästar, bl.a. Von, som Emma rider. Glaumur ska också gå ute med dem förstås.  Fortsättnng följer...

 

8 september

Nu händer det så mycket så det är svårt att hinna med att skriva :-)

Föl-och unghästmönstringen i lördags var lyckad. Jättekul dag. Alla verkade vara så nöjda och glada.

Och så många fina hästar som visades! Det var 18 hästar med, från årsföl upp till 9 år.

Nina Bergholtz tyckte det var bra hästar och hon vet ju verkligen vad hon talar om. Nästan alla hamnade i klass 2.

 

Nói fick många positiva kommentarer av de som såg honom. Han är välrest och stor, högbent och lättbyggd. Han kom som god 2:a i fölklassen (av 6 st.). Han visade alla gångarter. Han blev placerad i klass 2.

 

På söndagen var det ridkurs för Nina och jag var med med Freyja. Hon tog det lugnt och bra i ridhuset - det är bara jag som är nervös!!! Allt gick bra. Ett bra träningtillfälle. Ulrika Sundberg red Freyja en stund och lite fortare än jag. Kul att se hur det såg ut! Dessutom var två andra Hvaturbarn med på kursen. Tjalle och Spyrna från fam. Sundberg. Båda ser jättetrevliga ut. Nu börjar det visa sig hur avkommorna efter Hvatur blir. Jättefina är de och det känns toppenbra. 

 

Idag har hovslagaren varit här och verkat Glaumur och Kola. Kolas hovar börjar se ganska normala ut nu. Tack och lov!

 

4 september

Nu när jag har börjat jobba kommer nyheterna inte så ofta för jag hinner inte så mycket mer än att jobba.

I veckan hann vi ändå ta hem Glaumur från betet för att han ska få lite hovvård,  en vaccination till och sen så småningom bär det av till Emma Wahlén på Strömsholm. Glaumur, som är 4 år ska vara med Emma som träningshäst vid unghästprovet. Mycket roligt och spännade!

 

29 augusti

Denna helg är det avelsbedömning på Strömsholm. Sista för året. Skulle vara kul att vara där!  Freyr och Friður från Lönneberga är med på den. Båda är släkt med Hvatur på morssidan. Freyr har samma underbara mamma, Garún från Tåkern. Han är bara fyra år och har tiden för sig.  

 

Friður är efter Jorik (nu blev det rätt, jag skrev fel igår kom jag på) och Jorik har Grasa som mor. Grasa är mormor till Hvatur ( Garúns mamma alltså).

Men Jorik är dessutom e. Mökkur precis som Hvatur, vilket gör att Jorik och Hvatur är halvbröder och lite till. Ja, så hänger det ihop. Krångligt eller....

Friður är redan gk. som 4-åring. Han blev den högst bedömda 4-åriga hingsten förra året.  

Tycker det verkar vara låga poäng över lag på den här bedömningen. Jag var inne och kikade på WorldFengur nyss.

 

Idag började jag dagen med en ridtur i skogen på Kola och vi hade Molly med som sällskap. Vilken bra start på dagen. Lite senare har jag miljötränat med Freyja. Vi gick en vända i skogen och hoppsan! där fanns plötsligt ett gäng kvigor på andra sidan stängslet. Lite läskigt, men inte så farligt ändå.

Stari blev longerad med sadel en stund. Inga problem, han har ju gjort det förr hos Emma. Det är verkligen en jättehärlig häst - lyhörd och stor. 

 

24 augusti

Freyjas tur idag. Det blir inte några långa stunder. En kvart idag. Jag är lika glad efter varje gång!

 

Har fått ett meddelande från Gudrun Lindvall, som mist sin  3-åring Jarfi, som dog 4 timmar efter behandling med Metacam. Det är inte första gången en islandshäst tagit skada av det medlet. När man nu vet så måste man varna andra!

 

22 augusti

Nói fick prova en röd fölgrimma som han ska ha på föl-och unghästmönstringen i sep. Han såg så fin ut i den. Han har mörknat lite över ryggen, men är fortfarande tydligt brun. Ska bli så spännande att få se honom och de andra fölen  och unghästarna den 5/9. Hvatur har flera avkommor med. Vi tränade  också lite på att lyfta hovar och det är han jätteduktig på.

Dessutom är det så härligt att se hur bra Hvatur och Nói trivs med varandra. Hvatur smålatjar lite med Nói och är hur vänlig som helst mot honom. Vilken toppenfarsa han har Nói!! Glömde kameran tyvärr.

Kola och jag på ridtur i skogen med Molly som sällskap.

 

20 augusti

Satt på Freyja en stund och red lite i hagen. Roligt!

 

16 augusti

Imorgon börjar en ny arbetsvecka.

Vi ska träffas hos Iréne på kvällen och planera inför Austurs hösttävling i Gropen i Stånga.

Jag tog in Hvatur idag och försökte få bort lite styngflugeägg, men det var aldeles  för många.

Senare  gick jag en liten promenad på den lilla vägen i skogen med Freyja och löslongerade Stari. Det gick fint. Han har gjort det förut hos Emma.

Sen fick vi besök och Kola fick vara "barnhäst" ett tag och jag gick bredvid och ledde henne.

 

15 augusti

Idag var det Freyjas tur. Ett kort pass i ridvolten. Vi provade lite snabbare tempo idag. Gick bra.

 

13 augusti

Började jobba idag, men hann rida en stund på Kola på kvällen.

Styngflugan har varit i farten. Hvatur har ovanligt mycket "ägg" på ben och andra ställen också, men konstigt nog är det bara han som har fått det än så länge.

 

12 augusti

Igår red  jag på Freyja en stund. Hon står stilla och fint när jag ska sitta upp och hon går fram bra när jag håller ett spö i handen. Lite svänga och stanna.

 

10 augusti

Har haft lite semester en vecka och bl.a. varit och sett på Garún, Hvaturs underbara mamma. Hon bor nära Katrineholm hos Gudrun Lindvall. Läste just på hemsidan  www.vastravegred.com

att Garún är konstaterad dräktig så då kan man hoppas på ännu ett fint syskon (halv) till min hingst. Denna gång efter Oddur från Mörtö.

Igår hämtades Venus av sin fodervärd My, från Othem. Hoppas de får det roligt tillsammans.

Idag har jag ridit en liten halvtimme på Kola och ikväll träffas Austurs avelsutskott för att planera vår föl-och unghästmönstring i september. 

 

30 juli

Idag åkte Embla hem till Fleringe. Jag kunde släppa ut Birta och Nói till Hvatur igen när vi var flera stycken som kunde hjälpas åt. Det är inte så lätt att flytta på fölungar när de blir större och mer självständiga. Birtas v. öga ser helt ok. ut efter behandlingen.

Igår flyttades Stari hem till skogshagen och nu går tre svarta hästar tillsammans; Kola, Freyja och Stari. Igår fick Stari hålla sig på sin kant men idag går de närmare varandra. Stari har inga problem med v. bak längre.

 

27 juli

Kola har varit ute på ridtur och Freyja har longerats.

 

26 juli

Kort ridtur på Kola i skogen. Mycket flugor. Pigg och glad.

 

25 juli

Har suttit på Freyja en kort stund idag. Hon verkar mest nyfiken på mina fötter.

 

23 juli

En liten ridtur på Kola idag, 15 min. och skritt. Hon var pigg och glad och vi red på mjuk skogsväg, sand. Tror det passar bra eftersom hon inte är skodd.

Jag har suttit på Freyja en kort stund med lite stöd av Eva på marken. Hur cool som helst. Jag har även jobbat med henne från marken en del innan. Det blir lite repetition på Emmas arbete. Det passar mig bra att skynda långsamt. 

 

22 juli

Idag har jag suttit på Kola för första gången på länge. Hon fick fång i januari och först nu ser det ut som hon börjar bli ok. Hovarna såg bra ut vid senaste verkningen. Hon är oskodd nu.

Jag provade rida henne i slutet av maj, efter att na röntgat hovarna och fått klartecken på ATG, men det var för tidigt.

 

Det var en kort stund bara. Först longering och då bar hon sig åt som en riktig rodeo-häst, antagligen mest för att hon var glad. Sen när jag satt på henne var hon så snäll och lyhörd. Älsklingshästen!!!

 

21 juli

Idag kom vet. Maria Eriksson ut till sommarhagen i Valar och gav Glaumur första "putten" mot hästinfluensa/stelkramp. Stelkrampen var påfyllnad. Bra service, men det kostar alltid att ta ut vet. så ofta försöker jag kombinera vaccinationer med annat vet. besök. Gick inte denna gång Nu är det klart iallafall. Om 6-8 veckor dags för vac.nr. 2. Vet. tyckte att han var så fin. Hon var riktigt förtjust. Kul!

Birtas öga har läkt fint. Nu ska jag bara låta det vara ifred.

Sista penc.sprutan imorgon.

Stari visar inget tecken på hälta idag. Skönt!

 

20 juli

Det gick bra att ladda upp hemsidan - när jag väl hade kommit på lösenordet!!!

Birta har haft en ögoninfektion runt vänster öga under veckan som gått. Vet.besök förra måndagen. Sen har jag  tvättat och klämt ur var, men nu börjar penicillinkuren ge resultat.

Stari blev halt i v. bakben när han gick tillsammans med unghästarna.Kan ha sträckt sig på ngt sätt. Han har blivit bättre under veckan sen han flyttades till en lugnare miljö Går nu med Birta och Nói bakom stallet. Det går fint med Nói.

Hvatur har inga brunstiga ston i hagen nu.

 

19 juli 2009

Nya hemsidan påbörjad och nu laddar jag upp den!

 

 

 

 

 

 

                                                                                            

                                                                                           

 

                                                                                   

 

 

 

HEM    Till salu  Hingst  Kontakt